2021 Projekt - Konyhatechnológiai fejlesztés a Majorka Nagyberek Kft.-nél

Body: 

Projekt részletes bemutatása

A projekt címe:
Konyhatechnológiai fejlesztés a Majorka Nagyberek Kft.-nél

A vállalkozás bemutatása és jelenlegi helyzete

 A pályázó családi kézben lévő magyar mikrovállalkozás, melyet vendéglátó profillal hoztak létre a tulajdonosok Balatonfenyves
külterületén Imre majorban. A turisztikailag fontos desztinációban működtetik vendéglátóhelyüket, mely a közvetlen környezetében
üzemelő rendezvényhelyszínt és annak vendégeit szolgálja ki első sorban. Az egész évben nyitva tartó komplexum különböző
szezonális, tematizált fesztiválokkal (pl. Töpörtyű Fesztivál Márton nap, Luca nap...) tölti ki az esztendőt. Az idelátogató vendégeket az étterem szolgálja
ki ételle, itallal. Az erősödő hazai turizmusnak és a jól megcélzott piaci szegmensnek köszönhetően egyre népszerűbb a Balatontól
mindössze 4 km-re lévő, de mégis az elvonulást képviselő helyszín. Fejlődési irányok tekintetében a hagyománytisztelő konyhát
képviselő társaság számára a technológiafejlesztés és a szolgáltatási színvonal emelése a legfontosabb.  A pályázó tulajdonosai
megfelelő helyismerettel és szakmai tudással rendelkeznek az étterem üzemeltetés terén. Az egész évben nyitva tartó egységben 2
állandó és 3-4 szezonális alkalmazott dolgozik az év során szakács, felszolgáló, üzletvezető munkakörökben. Az infrastrukturális
háttér adott a működéshez. A technológiai színvonal azonban az évek során elavult, kapacitáshiányos és nem mindenben fedi le a
változó igényeket. Jellemzően szabadtüzön (kemencében, illetve bográcsban) készülnek az ételek, ami időjárásfüggővé és kevésbé
rugalmassá teszi a kiszolgálást. A konyhában található néhány alapvető konyhatechnológiai berendezés (háztartási kategóriába
tartozó tűzhely, hűtőszekrény, de ezek nem alkalmasak a korszerű ételkészítés igényeinek kielégítésére.

A projekt részletes szakmai tartalma

A fejlesztés indokát az adja, hogy az egyre népszerűbb rendezvényhelyszín már nem képes kiszolgálni a megnőtt igényeket sem
kapacitásban, sem színvonalban. A melegétel készítő kapacitás tekintetében a levesek, egytálételek jelenleg bográcsban készülnek,
míg a sült ételek kemencében. Ezek hangulatos és gazdag ízvilágot biztosítanak, de nem elég rugalmasak és korlátos a kapacitásuk.
Az új 150 literes főzőüst korszerű, időjárástól független sztenderd minőségű ételkészítést biztosít, míg az elektromos kombisütő a
főételek elkészítését gyorsítja. Ezen két eszközzel megduplázható a kapacitás. Ezen felül új elemként jelenik meg a sokkoló
berendezés, amivel az étel előkészítés és a tárolás gyorsítható, tehető higiénikussá. A jelenlegi kézi mosogatást a mosogatógép
jelentősen felgyorsítja és felszabadul az élőmunkaerő. A nyári időszakban az italok hűtését vásárolt jégkockákkal drágán és korlátos
mennyiségben tudta csak biztosítani a pályázó. Saját jéggéppel gazdaságosan és folyamatosan megoldható a hideg italok
felszolgálása. Ezen felül a jelenleg normál hűtőben tárolt borok ideális hőmérsékleten lesznek hűtve az új bortemperáló
berendezésnek köszönhetően. Összegezve javul a kiszolgálás minősége, bővül a kapacitás és javul a versenyképesség.